Total Mercury (THg) Content in Red Mullet (Mullus barbatus) from Adriatic Sea (Central Mediterranean Sea): Relation to Biological Parameters, Sampling Area and Human Health Risk Assessment

Federico Girolametti; Emanuela Frapiccini; Anna Annibaldi; Silvia Illuminati; Monica Panfili; Mauro Marini; Alberto Santojanni; Cristina Truzzi;

Mercury (Hg) is a pollutant that has toxic effects on ecosystems and biota. As it biomagnifies in the food chain, its presence in edible fish poses a high risk to human health. Herein, total Hg (THg) content was quantified in 2018-2019 using thermal decomposition amalgamation atomic absorption spectrometry in muscle tissue of red mullet (Mullus barbatus), a commercially important species throughout the Adriatic Sea (Central Mediterranean Sea). Specimens were grouped into 16 pools based on sex, reproductive stages, and sampling area. The overall mean value of THg content was 0.20 ± 0.15 mg kg-1 in terms of wet weight. THg levels in males and females showed no statistically significant differences, whereas specimens that were captured in open sea showed a higher THg content than coastal samples. Statistically significant differences between THg content and the reproductive stages of fish were found in females. However, neither lipid content nor fish length were statistically correlated with THg content. The analyzed specimens were considered to be safe food according to EU directives, but it is necessary to exercise caution and further investigate Italian people in the 0-18 age group, because they were found to be exposed to a higher dose of methylmercury than the safety threshold set by the EFSA.


2022 - Articolo in rivista


Applied sciences 12 (2022): 10083. doi:10.3390/app121910083


Keywords: Mercury, Mullus barbatus, Adriatic Sea, food safety


Visualizza il Prodotto


CNR People


ExploRA

Le attività di ricerca dell’Istituto vengono condotte nell’ambito di progetti di ricerca, sviluppo ed innovazione, sia di carattere nazionale che internazionale, a valere su programmi di finanziamento a regia regionale (POR FEAMPA - Programma Operativo Regionale del Fondo Europeo Affari Marittimi Pesca e Acquacoltura e POR FESR - Programma Operativo Regionale del Fondo Europeo di Sviluppo Regionale) o ministeriale (PRIN – Progetti di rilevante interesse nazionale, PNRA - Programma nazionale di ricerca in Antartide, PO FEAMPA - Programma Operativo Nazionale Fondo Europeo Affari Marittimi Pesca e Acquacoltura), programmi per la Cooperazione Territoriale Europea (Interreg), programmi di finanziamento diretto della Commissione Europea (Horizon2020 ed Horizon Europe, Life, JPI - Joint Programming Initiatives, ERA-NET Cofund) ed iniziative di collaborazione tematica gestite da organizzazioni internazionali quali, ad esempio, la FAO – GFCM (General Fisheries Commission for the Mediterranean). L’Istituto sviluppa anche progetti finanziati nell’ambito di collaborazioni con imprese private nei settori della blue economy nonché del trasferimento tecnologico e dei risultati della ricerca. I progetti di ricerca, prevalentemente di carattere collaborativo, vengono sviluppati attraverso un’ampia rete di partner che includono la maggiori Istituzioni di Ricerca ed Università italiane ed estere.

SCOPRI DI PIÙ
error: Content is protected !!