The Synergistic Impacts of Anthropogenic Stressors and COVID-19 on Aquaculture: A Current Global Perspective

Sara G.; Mangano M.C.; Berlino M.; Corbari L.; Lucchese M.; Milisenda G.; Terzo S.; Azaza M.S.; Babarro J.M.F.; Bakiu R.; Broitman B.R.; Buschmann A.H.; Christofoletti R.; Deidun A.; Dong Y.; Galdies J.; Glamuzina B.; Luthman O.; Makridis P.; Nogueira A.J.A.; Palomo M.G.; Dineshram R.; Rilov G.; Sanchez-Jerez P.; Sevgili H.; Troell M.; AbouelFadl K.Y.; Azra M.N.; Britz P.; Brugere C.; Carrington E.; Celic I.; Choi F.; Qin C.; Dobroslavic T.; Galli P.; Giannetto D.; Grabowski J.; Lebata-Ramos M.J.H.; Lim P.T.; Liu Y.; Llorens S.M.; Maricchiolo G.; Mirto S.; Pecarevic M.; Ragg N.; Ravagnan E.; Saidi D.; Schultz K.; Shaltout M.; Solidoro C.; Tan S.H.; Thiyagarajan V.; Helmuth B.;

The rapid, global spread of COVID-19, and the measures intended to limit or slow its propagation, are having major impacts on diverse sectors of society. Notably, these impacts are occurring in the context of other anthropogenic-driven threats including global climate change. Both anthropogenic stressors and the COVID-19 pandemic represent significant economic challenges to aquaculture systems across the globe, threatening the supply chain of one of the most important sources of animal protein, with potential disproportionate impacts on vulnerable communities. A web survey was conducted in 47 countries in the midst of the COVID-19 pandemic to assess how aquaculture activities have been affected by the pandemic, and to explore how these impacts compare to those from climate change. A positive correlation between the effects of the two categories of drivers was detected, but analysis suggests that the pandemic and the anthropogenic stressors affect different parts of the supply chain. The immediate measurable reported losses varied with aquaculture typology (land vs. marine, and intensive vs. extensive). A comparably lower impact on farmers reporting the use of integrated multitrophic aquaculture (IMTA) methods suggests that IMTA might enhance resilience to multiple stressors by providing different market options under the COVID-19 pandemic. Results emphasize the importance of assessing detrimental effects of COVID-19 under a multiple stressor lens, focusing on areas that have already locally experienced economic loss due to anthropogenic stressors in the last decade. Holistic policies that simultaneously address other ongoing anthropogenic stressors, rather than focusing solely on the acute impacts of COVID-19, are needed to maximize the long-term resilience of the aquaculture sector.


2021 - Articolo in rivista


Reviews in fisheries science (2021): 1–13. doi:10.1080/23308249.2021.1876633


Keywords: SARS-COV2-pandemic, supply chain, food insecurity, climate change, multiple stressors, vulnerability, stakeholders perceptions, socio-ecological system


Visualizza il Prodotto


CNR People


ExploRA

Le attività di ricerca dell’Istituto vengono condotte nell’ambito di progetti di ricerca, sviluppo ed innovazione, sia di carattere nazionale che internazionale, a valere su programmi di finanziamento a regia regionale (POR FEAMPA - Programma Operativo Regionale del Fondo Europeo Affari Marittimi Pesca e Acquacoltura e POR FESR - Programma Operativo Regionale del Fondo Europeo di Sviluppo Regionale) o ministeriale (PRIN – Progetti di rilevante interesse nazionale, PNRA - Programma nazionale di ricerca in Antartide, PO FEAMPA - Programma Operativo Nazionale Fondo Europeo Affari Marittimi Pesca e Acquacoltura), programmi per la Cooperazione Territoriale Europea (Interreg), programmi di finanziamento diretto della Commissione Europea (Horizon2020 ed Horizon Europe, Life, JPI - Joint Programming Initiatives, ERA-NET Cofund) ed iniziative di collaborazione tematica gestite da organizzazioni internazionali quali, ad esempio, la FAO – GFCM (General Fisheries Commission for the Mediterranean). L’Istituto sviluppa anche progetti finanziati nell’ambito di collaborazioni con imprese private nei settori della blue economy nonché del trasferimento tecnologico e dei risultati della ricerca. I progetti di ricerca, prevalentemente di carattere collaborativo, vengono sviluppati attraverso un’ampia rete di partner che includono la maggiori Istituzioni di Ricerca ed Università italiane ed estere.

SCOPRI DI PIÙ
error: Content is protected !!